wtorek, 18 czerwca 2013

Aspartam i skutki jego używania

Od czasu gdy wynaleziono, a właściwie odkryto, aspartam minęło prawie pięćdziesiąt lat. Od czasu gdy został potwierdzony fakt, że można go stosować w produktach spożywczych minęło ponad trzydzieści lat. Spory, co do tego czy jest szkodliwy czy nie jest trwają nieustannie od początku jego stosowania. Z punktu widzenia chemii, po spożyciu aspartam rozkłada się na aminokwasy, które są całkowicie obojętne dla organizmu człowieka. Co więcej, kontrowersyjna fenyloanina nie jest przyswajalna jedynie przez osoby chore na fenyloketonurię, a nawet może być dla nich groźna. 


Podczas rozpadu aspartamu powstaje również metanol, ale w stężeniach tak nieznacznych, że można je pominąć. Podobno znacznie więcej metanolu powstaje w organizmie człowieka kiedy spożyje on winogrona czy sok pomidorowy w zwykłych ilościach. Jak pisałem powyżej aspartam budzi kontrowersje i jest oskarżany o właściwości rakotwórcze. Według przeciwników tej substancji choroby układu limfatycznego i mózgu mają być skutkiem ubocznym spożywania aspartamu. Z drugiej jednak strony ponad setka instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywności wypowiedziała się już pozytywnie na temat stosowania aspartamu w produkcji żywności. Skutki uboczne stosowania aspartamu są niepotwierdzone. Do tej pory nie potwierdzono także korelacji pomiędzy stosowaniem tego środka i występowaniem chorób. Wydaje się, że panika wywoływana w sprawie aspartamu co jakiś czas zupełnie mu nie szkodzi podobnie jak sam aspartam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.